У Нацбанку розповіли, скільки гривень було надруковано у 2022 році

Через повномасштабне вторгнення рф Національному банку України довелося вдатися до активної емісії гривні в 2022 році. Член Ради НБУ Василь Фурман упевнений, що друк грошей був необхідним кроком.

Відповідну заяву було зроблено в ефірі національного телемарафону.

За словами Фурмана, за весь минулий рік регулятору довелося надрукувати 400 млрд грн.

«Інших варіантів не було, якщо ми говоримо про 2022-й. Усі ми пам'ятаємо про те, що було у лютому, березні, квітні та протягом складного року. Тому було внесено зміни до Закону України про Національний банк та НБУ, починаючи з березня щомісяця викуповував ту чи іншу суму в облігаціях внутрішньої державної позики. Загальна сума становила 400 млрд», - розповів він.

Член Ради НБУ додав, що у другій половині 2022 року Мінфін почав шукати інші джерела фінансування державних видатків.

«І коли формувався держбюджет-2023, там уже звучали заяви, що НБУ не братиме участі у монетизації бюджетних видатків. Це величезний плюс для всіх: для української гривні – буде стабільнішою – і для інфляції, яка зменшуватиметься», – зазначив Фурман.

Нагадаємо, минулого місяця Верховна рада ухвалила законопроект №9105, який передбачає збільшення видатків бюджету на 537,2 мільярда гривень.

Раніше повідомлялося, що в Україні скоротився обсяг держборгу. Так, у гривневому еквіваленті за лютий сума українського державного боргу зменшилася на 21,62 млрд. грн. (0,59 млрд. доларів США).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО