Чому під час повітряних атак росіян світло вимикають заздалегідь – пояснення Yasno

Генеральний директор компанії Yasno, яка є постачальником електроенергії, пояснив, чому під час ракетних атак рф застосували превентивні відключення світла.

За словами Сергія Коваленка, якщо снаряд влучає, наприклад, в увімкнений трансформатор, постраждає не тільки він.

«Після обстрілів енергосистема залишається значно ушкодженою. Проте енергетики все тримають під контролем», – написав Коваленко у Facebook.

За його словами, існує аксіома, що споживатися має стільки ж електроенергії, скільки вироблено, і навпаки. Це правило працює і в цьому випадку.

«Уявімо мережу водопровідних труб: до однієї великої через насос приєднані багато маленьких, тонших. Насос тримає напір обсягу води з великої труби, зменшує його і подає до маленьких трубочок. Якщо цей насос розбити, швидше за все, тонкі трубочки порвуться від сильного тиску в момент вибуху. З електромережами ситуація схожа. Якщо ракета влучить у трансформатор, є імовірність того, що або мережі пошкодяться від сплеску напруги, або навіть сам генераційний об'єкт, тому що не буде споживання», – пояснив Коваленко.

У такому випадку на ремонт пошкоджених обʼєктів доведеться витратити багато часу. А це «значно довше, ніж якусь одну ланку системи, якщо в неї влучать, коли все буде відключене».

Також у компанії пояснили «вибірковість» відключення, коли у частини споживачів під час атаки світло є, а у інших немає.

«Наші фахівці намагаються розподіляти навантаження рівномірно для всіх споживачів, однак під час екстрених відключень ми вимикаємо першочергово лінії з найбільшим навантаженням в мережі, а саме ті об'єкти, які споживають найбільше електроенергії, окрім об'єктів критичної інфраструктури», – зазначили у Yasno.

Нагадаємо, в Укренерго назвали області із найскладнішою ситуацією зі світлом.

Також прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про наслідки ракетної атаки Росії 9 березня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО