Зближення росії та Китаю: генсек НАТО закликав протистояти авторитарним силам

Відносини росії та Китаю за майже рік війни в Україні стають міцнішими. Водночас позиція Пекіна більш збалансована. Але країни, орієнтовані на демократію, розцінюють це як загрозливий знак.

Про це у п’ятницю говорив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

Генсек НАТО закликав країни, які вірять у «демократію і свободу», об'єднатися для протистояння авторитарним силам.

Столтенберг зазначив, що НАТО «уважно стежить за розширенням та зміцненням відносин між Китаєм та росією».

За його словами, країни проводять спільні військові навчання, а також військово-морське та повітряне патрулювання.

«Коли авторитарні держави зближуються і починають більш тісну співпрацю, стає ще важливіше, щоб усі ми, хто вірить у демократію та свободу, об'єдналися в НАТО і з нашими партнерами по всьому світу», – сказав Столтенберг, слова якого передає Assoсiated Press.

Крім того, генсек НАТО зазначив, що Пекін уважно стежить за війною росії в Україні. Він переконаний, що якщо переможе путін, це вплине на розрахунки та рішення, що прийматимуть у Пекіні.

Раніше Столтенберг заявляв, що Китай та росія ведуть «авторитарну протидію» відкритому та демократичному міжнародному порядку, заснованому на правилах.

Він додав, що НАТО не вважає Китай противником і не прагне конфронтації, і що альянс продовжуватиме взаємодіяти з Китаєм у областях, що становлять спільний інтерес, таких як зміна клімату.

Нагадаємо, що Україна, ЄС та НАТО проведуть першу в історії тристоронню зустріч.

Також повідомлялося, що Китай припускає поразку росії у війні і бажає відновити відносини із Заходом.

Раніше генсек НАТО заявив, що не буде тривалого миру, якщо тиранія візьме гору над свободою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО