Справа «Повітряного експресу»: Верховний суд підтвердив вирок

Верховний суд не захотів розглядати скарги на вирок, яким засудили двох осіб до 11 і 10,5 років позбавлення волі за розкрадання та розтрату коштів на реалізації проєкту «Повітряний експрес». Вирок набув чинності.

Такі рішення 24 і 30 січня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

«У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника засудженого (Геннадія Дьяченка – ред.) на вирок Вищого антикорупційного суду від 19 травня 2022 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 20 жовтня 2022 року відмовити. У відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника засудженого (Івана Радика – ред.) на вирок Вищого антикорупційного суду від 19 травня 2022 року та ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 20 жовтня 2022 року відмовити», – йдеться в рішеннях Верховного суду.

Таким чином, вирок залишений без змін.

Як відомо, ВАКС засудив двох обвинувачених у справі «Повітряного експресу» до в'язниці. За даними «Слово і діло», йдеться про колишнього директора ДП «Повітряний експрес» Геннадії Дяченка та керівника ТОВ «Сапфір Фінанс» Івана Радика. Апеляційна палата ВАКС залишила цей вирок без змін.

Нагадаємо, у справі проєкту «Повітряний експрес» засудили двох фігурантів за заволодіння та розтрату у 2014 році 116 млн грн коштів державного підприємства. Ці гроші були отримані Україною за кредитним договором від Експортно-імпортного банку Китаю для будівництва залізничного пасажирського сполучення між аеропортом «Бориспіль» та Києвом.

За використані кошти держава мала отримати збудований Китайською машинобудівною корпорацію інфраструктурний об'єкт. Проте в результаті протиправної діяльності групи осіб проект фактично було припинено. Проект організації залізничного сполучення аеропорту «Бориспіль» із столицею в подальшому побудовано ПАТ «Укрзалізниця» вже за іншою програмою «Бориспільський експрес» за кошти державного бюджету.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО