Справа «Повітряного експресу»: АП ВАКС продовжила домашній арешт обвинуваченого

Читать на русском
Апеляційна інстанція розглянула і задовольнила частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії запобіжного заходу в вигляді домашнього арешту стосовно обвинуваченого.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду продовжила нічний домашній арешт керівнику ТОВ «Сапфір Фінанс» Івану Радику, якого засудили у справі про заволодіння коштами на проєкті «Повітряний експрес».

Таке рішення 7 вересня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора задовольнити частково. Продовжити обвинуваченому (Івану Радику – ред.) строк дії запобіжного заходу в вигляді домашнього арешту у період доби з 18:00 до 10:00, за виключенням переміщення до найближчого укриття під час оголошення повітряної тривоги, на два місяці з 12 вересня 2022 року до 11 листопада 2022 року включно», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС визнав винуватими і засудив до 11 років позбавлення волі ексдиректора ДП «Повітряний експрес» Дьяченка, до 10,5 років – директора «Сапфір Фінанс» Івана Радика. Також за вироком суду обвинувачених позбавлено права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на 3 роки з конфіскацією майна. До того ж, суд задовольнив два цивільні позови прокурора САП до обвинувачених в інтересах держпідприємства про відшкодування збитків на суми понад 35 млн грн та понад 81 млн грн. Їх заарештували в залі суду.

Нагадаємо, ексдиректору ДП «Повітряний експрес» Геннадію Дьяченку та керівнику ТОВ «Сапфір Фінанс» Івану Радику інкриміновано два епізоди заволодіння та розтрата у 2014 році 116 млн грн коштів державного підприємства. Ці гроші були отримані Україною за кредитним договором від Експортно-імпортного банку Китаю для будівництва залізничного пасажирського сполучення між аеропортом «Бориспіль» та Києвом.

За використані кошти держава мала отримати збудований Китайською машинобудівною корпорацію інфраструктурний об'єкт. Проте в результаті протиправної діяльності групи осіб проект фактично було припинено. Проект організації залізничного сполучення аеропорту «Бориспіль» із столицею в подальшому побудовано ПАТ «Укрзалізниця» вже за іншою програмою «Бориспільський експрес» за кошти державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: