Словаччина готова передати Україні тільки танки Т-72, але не Leopard 2 – міністр оборони країни

Словаччина згодна передати Україні радянські танки Т-72, які ще залишаються в країні. Про передачу Україні німецьких танків Leopard 2 мови поки що не йде.

Про це розповів Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь на брифінгу в «Медіацентрі Україна - Одеса».

За словами міністра, Словаччина не отримала від Німеччини повністю ті танки, які були обіцяні їй за передачу Україні 30 БМП. Не можна говорити про передачу того, чого поки що навіть немає в наявності.

«Влітку 2022 року ми погодилися з Німеччиною, що зможемо передати Україні 30 БМП в обмін на 15 Leopard. У грудні 2022 року ми отримали лише один танк. Очікуємо, що в березні отримаємо ще два танки, і будемо отримувати їх щомісяця, поки не отримаємо все. Але про передачу Leopard від Словаччини Україні переговори не ведуться» - пояснив він.

Проте, додав Надь, у Словаччині все ще залишається на озброєнні 30 радянських Т-72. Словаччина готова віддати їх Україні.

«Ми готові їх передати Україні хоч завтра, якщо при цьому ми отримаємо необхідну підтримку від західних країн» - запевнив міністр.

Нагадаємо, 25 січня уряд Німеччини прийняв рішення надати ЗСУ основні бойові танки Leopard 2.

Того ж дня стало відомо, що влада Норвегії хоче передати Україні сучасні танки Leopard 2, щоб допомогти їй відбити російську агресію. Про те ж заявили Польща, Фінляндія, Іспанія і ряд інших країн.

Президент США Джозеф Байден оголосив про передачу Україні 31 одиниці танків Abrams, а також восьми ремонтно-евакуаційних бронемашин M88.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО