Верховний суд зупинив виконання вироку засудженому екснардепу Сольвару

Верховний суд зупинив виконання вироку, яким колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Руслана Сольвара засудили до 3 років позбавлення волі за незаконне отримання компенсації за оренду житла в Києві.

Таке рішення 10 листопада ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника Миколи Лагнюка в інтересах засудженого (Руслана Сольвара – ред.) про зупинення виконання вироку Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 вересня 2022 року задовольнити. Зупинити виконання вироку АП ВАКС від 22 вересня 2022 року щодо засудженого (Руслана Сольвара – ред.) до ухвалення постанови судом касаційної інстанції за результатами розгляду касаційної скарги захисника», – йдеться в рішенні.

Захисник екснардепа Сольвара просив зупинити виконання вироку, оскільки його клієнт перебуває на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні з діагнозом, зокрема, гіпертонічна хвороба та цукровий діабет (перебуває на інсулінотерапії). Це нібито вказує на те, що засудженому категорично протипоказано будь-які емоційні, психічні або фізичні навантаження, оскільки з великою вірогідністю це може призвести до інсульту (інфаркту). До того ж, у нього нібито виявили нові захворювання.

Нагадаємо, ВАКС виправдав Сольвара у справі про зловживання владою. Водночас судді побачили ймовірне шахрайство з боку ексдепутата. Пізніше АП ВАКС засудила Сольвара до 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади (окрім виборних) строком на 1 рік та зі штрафом у розмірі 8500 грн.

Як відомо, за версією слідства, у листопаді 2014 року Сольвар отримав у користування номер у готелі «Київ» коштом державного бюджету у зв'язку з тим, що не мав власного житла у столиці. Однак, як встановило слідство, на початку березня 2017 року, він отримав у спадщину квартиру в Києві, проте не сповістив про цей факт Управління справами Апарату Верховної ради, тож й надалі отримував компенсаційні виплати з держбюджету. І лише в жовтні 2018 року після низки публікацій у ЗМІ відмовився від отримання коштів. За ці півтора року, як встановило слідство, екснардеп безпідставно отримав понад 361 тис. грн компенсації за винайм житла.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО