МЗС відреагувало на «усиновлення» росіянкою депортованої дитини з Маріуполя

МЗС України ініціює перед правоохоронними органами відкриття кримінальної справи проти російської громадянки Львової-Бєлової, яка заявила про «усиновлення» депортованої з Маріуполя дитини.

Про це йдеться у заяві міністерства у четвер, 27 жовтня.

«Вивіз українських дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії та подальше їх усиновлення з боку російських громадян грубо порушують законодавство України, а також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов'язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей , та Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року», – заявили в МЗС.

У міністерстві також закликали міжнародне співтовариство рішуче засудити злочини Росії та її посадових осіб проти дітей на тимчасово окупованих українських територіях.

Як відомо, дитячий омбудсмен росії Марія Львова-Бєлова сама розповіла про те, що всиновила хлопчика, якого окупанти незаконно вивезли з Маріуполя. При цьому вона повідомила, що загалом росіяни вивезли із зони проведення «спеціальної військової операції» до 2 тисяч дітей-сиріт.

Нагадаємо, в ОПУ розповіли, скільки українських дітей примусово депортували до росії.

Також повідомлялося, що на Херсонщині окупанти хочуть вивезти школярів у Крим під виглядом оздоровлення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО