МЗС офіційно звинуватило Іран у співучасті в агресії проти України

Постачання Іраном бойових безпілотників рф розцінюватиметься як співучасть у злочинах проти України з відповідними наслідками.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Україні в понеділок, 17 жовтня.

«Закликаємо Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї росії. В іншому випадку Іран та його керівництво нестиме найсуворішу відповідальність, у тому числі в рамках міжнародних судових процесів щодо злочинів росії проти України. Україна вживатиме всіх доступних заходів задля захисту цивільного населення, суверенітету та територіальної цілісності від зовнішньої агресії в рамках втілення невід’ємного права на самооборону відповідно до Статуту ООН», – повідомили у відомстві.

Лише за останній тиждень рф завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках в низці українських міст. Загинули та отримали поранення десятки осіб, в тому числі діти.

«Надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником злочину агресії, воєнних злочинів та терористичних актів Росії проти України», – йдеться в заяві.

Міністерство також просить Євросоюз накласти нові санкції на Іран за допомогу рф.

«Нові жорсткі санкції проти Ірану набувають особливої актуальності на тлі повідомлень про наміри іранської сторони передати рф балістичні ракети «земля-земля» для їхнього використання у війні проти України», – йдеться в заяві.

Раніше в Офісі президента заявили, що Іран несе пряму відповідальність за вбивства українців. Просто запровадити нові санкції проти цієї країни буде замало.

Після атаки дронами на Київ у понеділок, 17 жовтня, очільник МЗС України Дмитро Кулеба попросив країни ЄС надати більше ППО Україні та запровадити санкції проти Ірану.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО