САП на початку 2023 року скерує до суду справу «газової фірми оточення Порошенка»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура після 23 січня 2023 року скерує до суду кримінальне провадження про корупційну схему щодо отримання приватною компанією «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на видобуток газу у Полтавській області за заниженою вартістю, що завдало 196,8 млн грн збитків державі.

Стороні захисту обмежили строки на ознайомлення з матеріалами слідства саме до цієї дати, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на ухвалу Вищого антикорупційного суду від 7 вересня.

«Задовольнити клопотання. Встановити стороні захисту, а саме: підозрюваному (Ігорю Мичку – ред) та його захиснику Вольваку Олександру Миколайовичу, підозрюваному (Олегу Зур'яну – ред) та його захиснику Пілявіну Глібу Вадимовичу, підозрюваній (Людмилі Кучмі – ред) та її захиснику Мазурку Дмитру Ігоровичу, підозрюваному (Володимиру Щербині – ред), підозрюваним (Юрію Ільницькому, Вадиму Кульчику – ред) та їх захиснику Радутному Олександру Едуардовичу, а також залученим цими підозрюваними захисникам, у випадку надання ними стороні обвинувачення документів, передбачених ч. 1 ст. 50 КПК України, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні до 23 січня 2023 року, після спливу якого сторона захисту буде вважатись такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, слідство з'ясувало, що впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Нещодавно фірма «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського. У цій же справі НАБУ викликало на допит колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

Раніше журналісти програми «Схеми» встановили, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їх же даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО