НАБУ завершило розслідування справи «газової фірми оточення Порошенка»

Читать на русском
Справа газової фірми Аркона - оточення Петра Порошенка. НАБУ і САП завершили досудове розслідування схеми про видобуток газу за заниженою вартістю. Збиток державі - майже 197 млн грн.
фото з відкритих джерел

НАБУ і САП завершили досудове розслідування корупційної схеми про отримання приватною компанією «Аркона Газ-Енергія» спеціального дозволу на видобуток газу у Полтавській області за заниженою вартістю, що завдало 196, 8 млн грн збитків державі.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ у четвер.

НАБУ призупинило розслідування справи про газову фірму «Аркона»Антикорупційні органи правопорядку винесли постанову про зупинення слідства у справі про одержання приватної фірмою спецдозволу на видобуток газу за заниженою вартістю.

«9 вересня 2021 року НАБУ та САП відкрили матеріали слідства стороні захисту для ознайомлення», - сказано у повідомленні.

У НАБУ уточнили, що серед підозрюваних:

  • колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ);
  • колишня завідувач сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти і газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ;
  • експерт Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) та директор ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз»;
  • ексдиректор ТОВ «Аркона Газ-Енергія»;
  • провідний інженер ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз»;
  • головний інженер ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз».

Дії всіх шістьох кваліфіковані за ч.2 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ч.1 ст.366 (Службове підроблення) ККУ.

НАБУ встановлює й інших осіб, причетних до вчинення злочину: розслідування в цій частині виділено в окреме кримінальне провадження.

Нагадаємо, слідство з'ясувало, що впродовж 2016 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безуспішно зверталося до Державної служби геології та надр України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився – державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після цього задіяні особи розподілили ролі і розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Вони використали показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, що не існують, у тому числі амортизаційні відрахування, у результаті чого встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн.

Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами дорівнює 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

Нещодавно фірма «Аркона Газ-Енергія» придбала за 8,6 млн доларів бізнес-група «Смарт-Холдинг» народного депутата Вадима Новинського. У цій же справі НАБУ викликало на допит колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми» встановили, що компанія «Аркона Газ-Енергія» пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка. За їх же даними, фірма за заниженою вартістю отримала спецдозвіл на видобуток газу на Полтавщині.

У серпні цього року НАБУ призупинило розслідування справи про газову фірму «Аркона».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: