Україна може отримати від США керовані 155-мм снаряди Excalibur – ЗМІ

Україна в найближчому майбутньому може отримати від США керовані снаряди Excalibur для артилерії стандарту НАТО - калібру 155 мм. В анонсованому і вже підписаному пакеті військової допомоги цих снарядів офіційно немає.

Про це повідомляє американське видання Politico.

Видання зазначає, що прямо зараз, у складі нового пакету, снаряди передаватися не будуть; це відбудеться в найближчому майбутньому.

«Снаряди дадуть українцям нову високоточну зброю, за допомогою якої можна буде вражати закопані російські позиції та командні пункти» - сказано в матеріалі.

Втім, експерти вважають, що керовані снаряди Excalibur вже були успішно застосовані в Україні. Зокрема, саме ними були зруйновані мости через Дніпро біля тимчасово окупованих Херсона та Нової Каховки. Якщо російська ППО може перехопити ракети РСЗВ HIMARS, то керовані снаряди артилерії перехопити неможливо в принципі.

М982 Excalibur - це керований високоточний снаряд підвищеної дальності. Його відхилення від заданої цілі - менш як два метри, бойова ефективність рівноцінна десяти стандартним снарядам 155 мм. Excalibur можна запускати на відстань до 57 км, також він сумісний з будь-якими артилерійськими знаряддями стандарту НАТО - в тому числі з тими, які є на озброєнні ЗСУ: 155-мм гаубицею M777, 155-мм САУ Archer виробництва Швеції, а також з німецької САУ PzH 2000.

Нагадаємо, раніше американські військові експерти та фахівці з національної безпеки закликали адміністрацію США негайно передати Україні якомога більше зброї. Вони заявили, що зараз настав вирішальний момент у війні проти росії.

19 серпня президент США Джозеф Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю в 775 мільйонів доларів. Основне, що до нього увійде - це безпілотні літальні апарати-розвідники, а також бронеавтомобілі із захистом від підриву на мінах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО