Санкції жорстоко б'ють по росіянам, в росії інфляція та дефіцит товарів – експерт

Санкції, які впровадили проти росії західні країни, призвели до різкого падіння рівня життя росіян. Зараз росія відчуває дефіцит товарів, а росіяни відчувають на собі вплив потужної інфляції.

Про це розповіла віцепрезидент з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки (KSE) Наталія Шаповал в ефірі Національного телемарафону.

«Більшість імпортної продукції поки обмежена в росії, ціни за деякими категоріями зросли на 17-20%, а за деякими на 70-80%. Наприклад, імпортні автомобілі, пральні машини стали дуже дорогими і їх дуже важко знайти. Переважно росіяни переходять на китайську продукцію. Вплив відчувають всі» - розповіла вона.

Шаповал нагадала, що багато компаній йдуть з росії, припиняючи роботу і звільняючи персонал. Від 100 до 200 тисяч російських фахівців в IT-секторі втекли з країни, що сильно підірвало її інтелектуальний потенціал. Фактично, росія зараз повертається в радянські часи. Санкції прекрасно працюють, попри вигадки російської пропаганди щодо імпортозаміщення та іншу генеровану нею маячню. Зараз росію рятують тільки нафтогазові доходи, але скоро і вони зникнуть.

«Це частина російської пропаганди. Ще у 2014 році, коли росія почала війну з Україною, теж були санкції й теж були програми імпортозаміщення у рф. За 8 років цього імпортозаміщення ефект був дуже-дуже незначний. Є відповідні дослідження, де вчені дивилися на попередній період і доведено, що за цей час росія нічого не змогла створити... Поки росія може ховати якісь дисбаланси в економіці. Раніше у них доларів і валютного вторгування було на більш ніж рік імпорту. Зараз у них в кращому випадку на 2-3 місяці імпорту, який вони можуть купити за наявні кошти. Ця сума постійно скорочується через те, що зменшується торгівля з рф і все більше діє ембарго на нафту, наприклад», - додала експерт.

Нагадаємо, 21 липня Рада Євросоюзу схвалила сьомий пакет санкцій проти росії. Один з ключових нових заходів - заборона на операції з російським золотом, в тому числі у вигляді коштовностей.

26 липня Рада Європейського союзу ухвалила рішення продовжити на шість місяців – до 31 січня 2023 року - секторальні економічні санкції проти росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО