Аграріїв звільнили від сплати податку на імпорт техніки для зберігання зерна

Парламент звільнив українських аграріїв від сплати ввізного мита на обладнання для зберігання зерна.

Про це йдеться у тексті законопроекту №7548-1, який нардепи ухвалили в цілому під час засідання 27 липня. Документ підтримали 304 народних обранця.

Аграріїв звільнили під сплату податків на імпорт товарів, які використовуються для забезпечення зберігання зернових та олійних культур.

У пояснювальній записці зазначається, що під час війни в Україні виникла проблема зі зберіганням зерна, оскільки порти заблоковані, а багато елеваторів було знищено.

«Ухвалення законопроекту №7548-1 дозволить зменшити фінансове навантаження на аграрний сектор та допоможе вирішити питання використання тимчасових засобів зберігання зернових: мішків та рукавів, тимчасових силосів, а також обладнання, призначене для навантаження та розвантаження», - йдеться у повідомленні.

Мита скасували на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування. Однак нові правила не діють на товари, що завозяться з росії.

Нагадаємо, у вівторок, 26 липня, Кабмін зняв фактичну заборону на експорт жита та мінеральних добрив.

У п'ятницю, 22 липня, у Стамбулі відбулося підписання угоди щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Україна, росія, Туреччина та ООН домовилися про розблокування експорту через Чорне море.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО