Fitch знизив рейтинг Білорусі до «обмеженого дефолту»

Міжнародна рейтингова агенція Fitch знизила довгостроковий рейтинг Білорусі в іноземній валюті до RD – «обмежений дефолт» або дефолт за окремими зобов'язаннями.

Про це із посиланням на заяву агентства повідомляє білоруське видання Zerkalo.

Рейтинг Білорусі впав після закінчення двотижневого пільгового періоду щодо виплати купона з єврооблігацій 2027 року.

«29 червня Міністерство фінансів, Рада міністрів та Національний банк Білорусі спільно оголосили, що платежі в доларах США за єврооблігаціями натомість будуть перераховані в білоруських рублях на рахунок в АСБ Беларусбанк, доступ до якого матиме платіжний агент. Проте платіж у національній валюті суперечить документації облігацій, яка не дозволяє здійснювати розрахунки в альтернативних валютах. Тому платіж не було здійснено за початковими умовами і не здійснено до кінця пільгового періоду», – заявили у Fitch.

При цьому зниження рейтингу стосується лише довгострокових зовнішніх боргових зобов'язань Білорусі. Довгостроковий рейтинг країни у місцевій валюті, повідомили у Fitch, залишається «ССС» (можливий дефолт).

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody's раніше заявило, що Білорусь допустила дефолт за зовнішніми борговими зобов'язаннями.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО