В українських портах блокується 22 мільйони тонн зерна

Через війну в Україні заблоковано 22 мільйони тонн зерна. Порти, через які можливе вивезення зерна, блокуються силами російських окупантів. Зараз Україна веде переговори з ООН і Туреччиною щодо можливості вивезти це зерно; експортний процес реалізувати можливо, але це буде непросто.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський в ході спільного брифінгу з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон в Києві, повідомляє Укрінформ.

«Ми зацікавлені в тому, щоб наші фермери продовжили працювати й на наступний рік, і на наступний урожай. Для цього потрібно, щоб ми експортували все це - ячмінь, пшеницю, кукурудзу. 22 мільйони тонн зараз заблоковані. Ми очікуємо близько 60 мільйонів тонн восени. Там буде дійсно зовсім складна ситуація» - підкреслив він.

Також Зеленський зазначив, що зараз Україна працює на дипломатичному рівні з двох питань: перешкодити купівлі іншими країнами у росії зерна, яке окупанти вкрали в Україні, а також забезпечення безпеки суден-зерновозів. За останнім пунктом - це повинен бути хто завгодно, але тільки не росія.

«Дуже важливий момент, щоб хтось забезпечив безпеку кораблям тих чи інших держав, крім Росії, якій ми не довіряємо, тим кораблям, які будуть приходити до нас для завантаження продукції. Саме про це йде мова в Туреччині» - сказав президент.

Нагадаємо, США категорично проти того, щоб росія оглядала українські судна із зерном після того, як запрацює «зерновий коридор» і продовольство почне доставлятися з розблокованих українських портів в пункти призначення. США не бачать у вимозі про огляд ніякої логіки.

Європейський Союз офіційно заявив, що тільки росія несе повну відповідальність за створення глобальної продовольчої кризи. Російські політики застосовують голод, як зброю, провокуючи нестабільність у світі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО