Євросоюз розробив план відмови від російського газу – єврокомісар

Щоб відмовитися від імпорту російського газу ЄС має намір збільшити закупівлі скрапленого газу в США і Катарі, а також наростити потужності зеленої енергетики.

Про це повідомив єврокомісар по внутрішньому ринку Тьєррі Бретон в ефірі телеканалу Europe 1/CNews.

«Нам доведеться якнайшвидше звільнитися від російського газу і відновити нашу автономію, тому що володимиру путіну не подобається європейський проєкт», – заявив він.

За його словами, у 2021 році близько 45% імпорту природного газу в ЄС припадало на росію. Якщо коли-небудь кремль призупинить ці поставки, то ЄС буде готовий.

«Ми розробили план з моїми командами, щоб мати можливість реагувати на нього. План буде включати 50 млрд кубометрів імпорту зрідженого природного газу з США або Катару, додаткові 10 млрд на існуючих трубопроводах, прискорення морських вітряних турбін і фотоелектричних панелей, що становлять собою 25 млрд кубометрів», – додав Бретон.

Нагадаємо, 31 травня російський монополіст «Газпром» припинив постачання газу в Нідерланди через відмову країни розплачуватися рублями.

27 квітня в російському монополісті «Газпромі» підтвердили, що повністю призупинили постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща) у зв'язку з несплатою в рублях.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО