Російські окупанти на ЧАЕС вкрали та знищили майна на 135 мільйонів доларів

Під час окупації Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) рашисти абсолютно розграбували її майно. Збитки від грабежів і руйнувань оцінюються в 135 мільйонів доларів. Деяке обладнання, вкрадене окупантами, змогли відстежити завдяки GPS-трекерам - і виявили його на території Білорусі.

Про це повідомляє американське видання The Washington Post.

Так, список майна, яке було вкрадено або знищено, станом на 2 червня становить 698 комп'ютерів, 344 одиниці автомобільної техніки, щонайменше 1500 дозиметрів, а також майже все обладнання для пожежогасіння та програмне забезпечення. При цьому список не є повним - росіяни вкрали, підірвали або пошкодили дуже багато майна на станції та навколо неї.

Є й людські втрати - за час окупації дев'ять співробітників ЧАЕС були вбиті рашистами, ще п'ятеро викрадені окупантами, їх доля нині невідома.

Директор Чорнобильської зони відчуження Євген Крамаренко розповів виданню, що в перший же день окупації на ЧАЕС прибув російський генерал, який заявив, що головний тепер тут він, а також співробітники Росатому - російської структури, яка повинна була привласнити атомну електростанцію собі.

«Я вважаю, що в той час, коли вони прийшли, вони планували бути там постійно, вони планували взяти управління на довгий час» - сказав він.

До моменту вторгнення на ЧАЕС перебувало кілька сотень співробітників. Під наглядом з боку окупантів вони працювали практично без перерв і відпочинку, забезпечуючи безпеку станції та роботу систем. А окупанти систематично крали та знищували обладнання ЧАЕС.

При цьому вже після деокупації станції вдалося відстежити частину обладнання - вона опинилася на території Білорусі. Його зафіксували вздовж білоруського кордону, а також у Гомелі, Мінську та низці інших населених пунктів. Втрати від крадіжок та вандалізму росіян становлять щонайменше 135 млн доларів - і багато з вкраденого або зруйнованого просто незамінне, наприклад, ПЗ, розроблене спеціально під потреби ЧАЕС. Також пропало обладнання для моніторингу радіаційної ситуації в зоні відчуження.

Зараз на ЧАЕС працюють над новими планами евакуації у разі повторного вторгнення рашистів з боку Білорусі. При цьому реальну небезпеку становлять тільки літні пожежі в лісах - все обладнання, яке потрібно для боротьби з вогнем, російські окупанти теж або вкрали, або знищили.

Нагадаємо, Офісу генпрокурора України вдалося встановити особу російського генерала, який керував армією під час захоплення та мародерства на ЧАЕС. Ним виявився генерал-майор поліції рф Олег Якушев.

31 березня російські окупаційні війська покинули територію Чорнобильської АЕС в Київській області, куди вони увійшли ще в перші дні війни. Персонал Чорнобильської атомної електростанції підтвердив відсутність сторонніх на ядерному об'єкті.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО