ОБСЄ закриває моніторингову місію в Україні

ОБСЄ вирішила закрити Спеціальну моніторингову місію в Україні. Рішення було прийнято за відсутністю консенсусу на Постійній раді ОБСЄ про продовження мандату.

Про це йдеться у заяві чинного голови організації Збігнева Рау та генсека ОБСЄ Хельги Марії Шмід.

«Це не просте рішення. Ми вивчили всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями, щоб добитися продовження мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишила нам іншого вибору, окрім як зробити кроки щодо закриття Місії», – заявив Рау.

Організація, за його словами, прагнутиме продовжувати свою діяльність в Україні країні відповідно до існуючих зобов'язань у рамках ОБСЄ.

«ОБСЄ негайно здійснить оперативні, адміністративні та фінансові кроки для закриття Місії максимально відповідально та з мінімальними витратами, при цьому безпека членів місії по всій Україні залишиться пріоритетом», — наголосила Шмід.

Нагадаємо, у квітні російські окупанти взяли в полон кілька членів моніторингової місії ОБСЄ у Донецьку та Луганську.

Співробітники СММ майже у повному складі залишили окуповану територію Донбасу на початку повномасштабної війни. Проте деякі з них залишилися, щоб спостерігати за збереженням майна місії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО