У Світовому банку озвучили фактичні збитки України від війни

Фактичні збитки будівлям та інфраструктурі України внаслідок вторгнення росії та війни вже сягли приблизно 60 мільярдів доларів. Ця сума й надалі зростатиме.

Про це повідомив президент Світового банку Девід Малпас, передає Reuters.

За його словами під час конференції Світового банку про необхідність фінансової допомоги Україні, рання оцінка «вузьких» витрат на збитки не включає економічних витрат, що зростають.

«Звісно, війна все ще продовжується, тому ці витрати зростають», - сказав Малпас.

У конференції віртуально взяв участь і президент України Володимир Зеленський, який позначив набагато більші витрати та потреби у фінансуванні. Глава держави заявив, що країні потрібно 7 мільярдів доларів на місяць, щоб компенсувати економічні втрати, спричинені російською повномасштабною військовою агресією.

«І нам знадобляться сотні мільярдів доларів, щоб потім усе це відновити», - наголосив Зеленський.

Також президент закликав світову спільноту негайно виключити РФ із міжнародних фінансових інститутів, включаючи Світовий банк, Міжнародний валютний фонд та інші.

Раніше у Світовому банку заявили, що через війну в Україні російська економіка зазнає сильних збитків. Російський ВВП через санкції у 2022 році впаде на 11,2%. Інвестиції у країну скоротяться мінімум на 17%.

Водночас у МОН зазначили, що війна завдала українській освіті понад 5 млрд доларів збитків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО