Фінляндія не звертатиме уваги на погрози росії при вступі до НАТО – глава МЗС

На російські погрози Фінляндії про якісь наслідки, які можуть настати для Фінляндії в тому випадку, якщо країна вступить в НАТО, не планується якось звертати увагу, оскільки вони не є чимось серйозним.

Про це розповів міністр закордонних справ Пекка Хаавісто, 16 квітня повідомляє фінське видання Yle.

«Це не новина, що росія виступає проти розширення НАТО. Ми знаємо про це. І не новина, що якщо НАТО розшириться, то росії доведеться враховувати це у своїх оборонних планах... Нам треба приймати самостійні рішення в галузі оборони» - сказав міністр.

Він додав, що погрози з росії ніяк не вплинуть на рішення Гельсінкі подати заявку на вступ до НАТО. Рішення про подачу заявки буде прийнято протягом місяця-півтора, тобто ще до літніх канікул фінського парламенту.

«На розклад впливає питання про Швецію. Чи хочемо ми йти в ногу зі Швецією? Чи синхронізуємося ми з нею? Нашу доповідь про зміну ситуації в галузі безпеки активно читають у Швеції, тобто ми з її допомогою вплинули на дискусію у шведському суспільстві» - зазначив міністр.

Нагадаємо, на тлі війни росії проти України Фінляндія і Швеція, які вкрай перейнялися своєю безпекою, готові вже влітку 2022 року відмовитися від політики нейтралітету і приєднатися до НАТО.

У росії негайно вибухнули погрозами, заявивши, що вступ Фінляндії та Швеції в НАТО може призвести до негативних наслідків, зокрема до нестабільності на півночі Європи та почали демонстративно підтягувати залишки своєї армії до фінського кордону.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО