Росія розглядає голод як свою зброю – Зеленський

Росія знищує сільгосппідприємства, блокує морські порти, підриває нафтобази, бо розглядає голод як свою зброю у розпочатій війні проти України.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Ірландії у середу, 6 квітня.

«Цієї ночі по території нашої держави знову вдарили російські ракети. Підло і по звичайній цивільній інфраструктурі. Зокрема, по черговій базі із паливом. Один із десятків, які росія розглядає як мета. І це вже стало фірмовим почерком окупантів – знищувати все, що забезпечує звичайне життя. Вони послідовно знищують місця зберігання палива, розподільні центри продуктів, знищують навіть звичайну аграрну техніку та мінують поля», - сказав він.

Зеленський нагадав, що росія заблокувала всі українські морські порти, які вже були завантажені сільгосппродукцією на експорт.

«Вони розглядають і голод як свою зброю. Як інструмент домінування. Без нашого експорту – це не просто дефіцит, а загроза голоду для більш як десятка країн Африки та Азії. Тому що фізично не вистачатиме обсягів продукції і суттєво зростуть ціни. Для мільйонів бідних на півночі Африки та в частині азіатських країн стане ще складніше годувати свої сім'ї», - наголосив президент.

Зеленський додав, що внаслідок продовольчої кризи відбудеться «щонайменше політична турбулентність. Як максимум, спалахи насильства в регіонах, де нестабільність стає традиційною, і новий масовий потік біженців – просто, щоб вижити».

Зеленський також запропонував Ірландії допомогти Україні відновлювати Херсонську область. Раніше повідомлялося, що російські війська пошкодили в Україні щонайменше шість зерносховищ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО