Підсумки саміту НАТО: засудили дії росії, застерегли Китай та пообіцяли допомогу Україні

У Брюсселі сьогодні, 24 березня, відбувся екстрений саміт країн-членів НАТО. На порядку денному була подальша допомога Україні у боротьбі з російською агресією, посилення східного флангу Альянсу та реагування на нові виклики у сфері безпеки.

За підсумками саміту було опубліковано спільну заяву.

У заяві йдеться, що члени НАТО засуджують вторгнення росії в Україну та закликають президента путіна припинити війну та вивести війська з України. Крім того, країни захоплюються мужністю українців.

«Неспровокована війна росії проти України є фундаментальним викликом цінностям і нормам, які принесли безпеку та процвітання всім на європейському континенті. Рішення президента путіна напасти на Україну є стратегічною помилкою із серйозними наслідками також для росії та російського народу. Ми, як і раніше, єдині і сповнені рішучості протистояти агресії росії, допомагати уряду та народу України та захищати безпеку всіх союзників», – йдеться у заяві.

Росію також закликали показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, оголосивши про припинення вогню.

Україні пообіцяли подальшу військову підтримку, включаючи протитанкові та протиповітряні системи, а також безпілотники. Проте генсек Йєнс Столтенберг підкреслив, що НАТО, як і раніше, не має наміру розміщувати війська на території України, щоб не вступати в прямий конфлікт із росією.

Також на саміті домовилися розгорнути додаткові сили на східному фланзі НАТО: буде створено чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. У заяві наголошується, що це превентивні заходи для забезпечення безпеки та захисту всіх союзників.

Члени НАТО закликали всі держави, у тому числі Китай, підтримувати міжнародний порядок, утримуватися від будь-якої підтримки військових дій росії та від будь-яких дій, які допомагають росії обходити санкції. «Ми стурбовані недавніми публічними коментарями офіційних осіб КНР і закликаємо Китай припинити поширювати помилкові заяви кремля, зокрема про війну та НАТО, та сприяти мирному врегулюванню конфлікту», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, на саміті НАТО виступав президент Володимир Зеленський. Зокрема він заявив, що Україні потрібна військова допомога без обмежень.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО