НАТО не вводитиме війська в Україну і стурбоване ядерною риторикою росії: про що перед самітом заявив Столтенберг

НАТО не має наміру вводити війська в Україну, щоб конфлікт не перетворився на повноцінну війну Альянсу з Росією.

Про це на пресконференції заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Reuters.

«НАТО не вводитиме війська в Україну... Вкрай важливо надавати підтримку Україні, і ми нарощуємо її. Але водночас дуже важливо не допустити, щоб цей конфлікт перетворився на повноцінну війну між НАТО та Росією», – заявив Столтенберг.

Генсек також застеріг росію від будь-якого застосування хімічної зброї у війні проти України. За його словами, це стане кричущим порушенням міжнародного права і матиме «далекосяжні наслідки».

Крім того, росія, додав Столтенберг, має припинити брязкати ядерною зброєю: «Росія має припинити цю небезпечну безвідповідальну ядерну риторику. Нехай не буде сумнівів у нашій готовності захищатись і захищати союзників від будь-якої загрози у будь-який час».

«Росія має зрозуміти, що їй ніколи не виграти ядерну війну», – наголосив генсек.

На завтрашньому саміті НАТО, зокрема, обговорять роль Китай у війні росії проти України. «Китай надає росії політичну підтримку, у тому числі шляхом поширення відвертої брехні та дезінформації», – заявив Столтенберг.

Також на саміті країни-члени НАТО планують домовитися про посилення сил на східному фланзі Альянсу з розгортанням чотирьох нових бойових груп у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Нагадаємо, раніше віцепрем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський говорив, що в Україну потрібно терміново надіслати спеціальну озброєну миротворчу місію НАТО.

Німеччина виступила проти цього. У США заявили, що своїх військових направляти не будуть, але це можуть зробити інші члени Альянсу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО