Марченко розповів, від кого та скільки фінансової допомоги отримала Україна

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, скільки грошей і від яких країн та організацій отримала Україна за час війни.

«Загальна сума мобілізованої підтримки у вигляді екстреного фінансування від Світового банку становитиме понад 700 млн доларів США. Минулого тижня ми вже отримали до бюджету країни 350 млн доларів США, і вчора (14 березня – ред.) додатково надійшли 91 млн доларів США додаткового фінансування від Банку. У рамках пакету Світового банку ми також очікуємо гарантій від Швеції у розмірі 50 млн доларів, Нідерландів – 89 млн доларів, Австрії – 11 млн доларів. Тобто ці країни дають гарантії Світовому банку, і під ці гарантії СБ дає кредит на цю суму. Також пакет Світового банку передбачає паралельне фінансування від Японії у розмірі 100 млн доларів США», – сказав Марченко в інтерв'ю РБК-Україна.

Україна також веде активні переговори з Канадою щодо отримання прямого двостороннього кредиту у розмірі 500 млн доларів.

«Британія – 500 млн доларів, Франція – 300 млн євро, Німеччина – 300 млн євро. І макрофінансова допомога ЄС у 1,2 млрд євро – перший транш 300 млн ми вже отримали і наступні 300 млн євро отримаємо 18 березня. Є ще Європейський інвестиційний банк – 668 млн євро, із цієї суми до бюджету надійшло вже 200 млн», – додав міністр. Сукупно Україна веде переговори щодо отримання 6 млрд євро, частина цих коштів уже на рахунках держави.

Окремо йдуть переговори щодо грантових грошей. «Їх ми вже отримали – 110 млн євро від Італії, чекаємо від Великої Британії 100 млн доларів, від Данії – 22 млн, а також Латвія, Литва, Ісландія – сукупно 12 млн доларів, і від ЄС – 120 млн євро. Загалом десь 330-360 млн євро – це те, що не треба повертати. У нас є кредитна підтримка близько 5 млрд євро, плюс гранти 360 млн євро і гарантія від США на випуск облігацій на 1 млрд доларів», – сказав Марченко. Але особливого руху за гарантіями США, за його словами, немає.

Глава Мінфіну додав, що країна зараз має колосальні потреби в грошах, адже, по суті, Україна має бюджет воєнного часу.

Нагадаємо, 10 березня Міжнародний валютний фонд перерахував Україні 1,4 млрд доларів. Гроші виділені за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО