США шукають заміну російському газу на випадок вторгнення РФ в Україну

США ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами про постачання скрапленого газу в Європу.

Про це повідомляє Financial Times.

У США побоюються, що вторгнення Росії в Україну може вдарити по поставках. Гостра потреба у пошуку альтернатив виникла після того, як переговори з держсекретаря США Ентоні Блінкена з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим показали мінімальний прогрес.

У виданні зазначають, що існує потенціал довгострокових гарантій поставок газу з Катару, оскільки країна планує значно збільшити виробництво палива протягом декількох років. При цьому в короткостроковій перспективі це буде залежати від готовності інших країн-клієнтів перенаправити поставки і наявності нерозподіленого газу.

Відомо, що Катар вже почав переговори про можливі поставки з Євросоюзом і Великобританією.

Нагадаємо, Європа зіткнулася з рекордними цінами на енергоносії. Геополітична напруженість за східним кордоном ЄС і скорочення поставок газу з території Росії призводить до того, що ціни будуть надалі високими.

Раніше повідомляли, що у разі вторгнення Росії Україна зможе забезпечувати газом населення і важливі інфраструктурні об'єкти протягом тижня. Такий сценарій можливий при припиненні транзиту або руйнуванні трубопроводів.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО