Зеленський у річницю визволення Києва вшанував пам'ять загиблих захисників

Президент України Володимир Зеленський у день 78-ї річниці визволення Києва від нацистських окупантів поклав квіти у залі пам'яті Пам'ятника – музею визволення Києва.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

Музей розташований на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» у селі Нові Петрівці Київської області.

«Звільнення Києва – це історія безмежної байдужості та жорстокості «великих» керівників та безмежного подвигу великих бійців, які звільнили місто від нацистів», – зазначив Зеленський.

Він нагадав, що за офіційними даними, втрати у битві за Дніпро становлять 417 тисяч загиблих. У боях за Київ упало до 240 тисяч солдатів та офіцерів. Але згідно з підрахунками низки істориків, загальна кількість загиблих як мінімум удвічі більша, адже мобілізованих через польові військкомати часто не брали на військовий облік, щоб не погіршувати статистику втрат.

«Навіть не одягнені у форму і вкрай погано озброєні, сотні тисяч наших предків були кинуті в бій за визволення Києва. На вірну смерть. Ми ніколи не забудемо, якою ціною 6 листопада 1943 року столицю України було звільнено від нацистських окупантів», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що Україна всіма силами захищатиме своїх захисників. А у жовтні президент підписав указ про святкові премії для українських захисників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО