Поліція викрила розробника фейкового додатку «Дія»

Мешканець Запорізької області розробив програмне забезпечення, яке повністю копіювало дизайн державного додатку «Дія». З його допомогою можна було створювати фальшиві документи.

Про це повідомляє пресслужба департаменту кіберполіції.

«Протиправну діяльність 21-річного чоловіка викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізького районного управління поліції та у співпраці з представниками Мінцифри. Зловмисник самостійно розробив додаток для смартфонів, який за дизайном був ідентичний державному додатку «Дія», - йдеться у повідомленні.

У фейковій програмі користувачі могли створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-які фотографії або підробити сертифікат про вакцинацію від COVID-19.

Свою розробку чоловік продавав у месенджері по 100 гривень, а в рекламі вказував, що завдяки додатку неповнолітні можуть безперешкодно купувати алкоголь та цигарки.

Наразі правоохоронці блокують усі канали фейкової програми.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) ККУ. Санкція статті – до 6 років позбавлення волі.

Нагадаємо, за допомогою «Дії» вже роздрукувати СOVID-сертифікати.

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що концепт програми «Дія» вже замовляють інші країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО