У крові вбитого польськими поліцейськими українця не знайшли наркотиків – ЗМІ

Токсикологічна експертиза не знайшла жодних слідів наркотиків у крові українця Дмитра Никифоренка, якого вбили польські поліцейські після затримання у Вроцлаві.

Про це повідомляє польське видання Gazeta Wyborcza з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах Польщі.

Попри те, що підозрювані у вбивстві поліцейські та співробітники витверезника у Вроцлаві, де до смерті забили українця, заявляли раніше, що 25-річний Никифоренко неадекватно поводився і міг перебувати під дією наркотиків, експертиза не виявила жодних слідів наркотичних речовин в його крові.

Інформація про це буде офіційно опублікована наступного тижня, після того, як опрацюють остаточний рапорт про причини смерті Никифоренка.

При цьому, зазначає видання, з невідомої причини справу про загибель українця за рішенням Національної прокуратури Польщі вилучено з ведення Окружної прокуратури міста Свідниця і передано в регіональну прокуратуру в Щецині, що на північному заході Польщі. Це здивувало захисників сім'ї Никифоренка - юристи заявили, що ніяких претензій до слідства, проведеного співробітниками Окружної прокуратури у Свидниці у справі Никифоренко, не було.

Нагадаємо, що 2 вересня стало відомо, що у Вроцлаві був убитий український заробітчанин Дмитро Никифоренко. Його забили до смерті польські поліцейські нібито при спробі надання їм опору. При цьому свідчення з камер відеоспостереження - не на користь поліції: на відео видно, як Никифоренка б'ють і катують у вроцлавському витверезнику. Про те ж повідомляють польські ЗМІ: до українця безпідставно застосували газ, закували його в наручники, били та душили.

Українець помер через побиття і тортури ще 30 липня, проте до початку вересня польські правоохоронці приховували обставини його загибелі. Після того як було оприлюднено інформацію про справжні причини смерті Никифоренка, інцидент викликав масштабний суспільний резонанс, в першу чергу, серед українських заробітчан.

МЗС України та польські правоохоронні органи співпрацюють у розслідуванні інциденту. Одна з версій - перевищення своїх повноважень поліцейськими у Вроцлаві.

З п'яти поліцейських, причетних до цієї справи, двох вже звільнено, ще одного звільняють, а інших відсторонили від служби.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО