«Топаза» звільнили від відповідальності за співучасть у викраденні людини

Дарницький райсуд Києва у вівторок, 21 вересня, звільнив Гната Кромського «Топаза» від кримінальної відповідальності, закривши справу за клопотанням його захисту.

Як пише Watchers Media, таке рішення ухвалив суддя Андрій Скуба.

«Топазу» інкримінували співучасть у незаконному позбавленні волі або викрадення людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, яке супроводжувалося тортурами (ч.5 ст. 27 ч. 2 ст. 146 КК).

Санкція статті - до 5 років в'язниці.

Йдеться про викрадення Владислава Іваненка, якого «тітушки» помилково прийняли за протестувальника. Іваненка викрали 21 січня 2014 біля станції метро «Петрівка» (тепер «Почайна»), вважаючи його активістом Майдану. Чоловіка вивезли в ліс, катували і вимагали «зізнань» про джерела фінансування Майдану. Згодом «тітушки» його відпустили.

За версією слідства, Кромський був пособником гурту тітушок, яка викрала і катувала Іваненка.

Адвокат «Топаза» Олександр Шадрін подав ряд клопотань до суду. Спочатку він просив звільнити Кромського від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності. Пізніше він просив направити справу до Верховного суду для зміни підсудності або відразу відправити в один із судів Харкова для розгляду.

Суд пішов назустріч Кромському і звільнив його від кримінальної відповідальності та закрив справу у зв'язку із закінченням строків давності.

Нагадаємо, ц червні «Топаза» побили на виході з будівлі суду в Києві.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО