Україна готова обговорювати компенсації через «Північний потік-2» – Кулеба

Київ готовий вести переговори про компенсації через втрату надходжень від транзиту газу після запуску газопроводу «Північний потік-2».

Про це в інтерв'ю німецькому виданню Welt заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Якщо нам запропонують переговори про компенсації, то ми це розглянемо. Але ми не обов'язково погодимося на те, що нам запропонують», – зазначив він.

Кулеба зазначив, складається враження, що останнім часом рішучість США домогтися компенсацій Україні у разі завершення будівництва газопроводу суттєво зросла. За його словами, для України газогін становить передусім безпекову загрозу.

«А тому ми кажемо, що газопровід має бути використаний як важіль, аби спонукати Росію до конструктивної ролі у мирному процесі на Сході України», – зазначив міністр.

Нагадаємо, якщо газопровід «Північний потік-2» запуститься, Україна щороку втрачатиме близько 1,5 млрд доларів. В операторі ГТС України впевнені, що перед країною постануть серйозні геополітичні та економічні виклики.

У політичній партії Бундестагу ФРН «Союз-90\Зелені» вважають, що будівництво російського газопроводу «Північний потік-2» не відповідає інтересам Європейського Союзу.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО