Допомога малозабезпеченим на відкриття бізнесу: коли запрацює програма і що обіцяла Лазебна

Кабінет міністрів у квітні затвердив порядок виділення фінансової допомоги на відкриття власної справи малозабезпеченим і безробітним громадянам. Програма є продовженням пілотного проєкту «Рука допомоги», який реалізовувався в 2016-2019 роках, і запрацює з 2022 року. «Слово і діло» розібралося докладніше, що це буде за програма і які пов'язані з нею обіцянки провалила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

«Рука допомоги»: що передувало нинішній програмі Кабміну

Протягом трьох років Міністерство соціальної політики за допомогою Світового банку реалізовувало проєкт «Рука допомоги». Його метою було допомогти переселенцям і членам малозабезпечених сімей «позбутися залежності від соціальних виплат», отримати гідну роботу або заснувати власний бізнес.

«Щорічно близько мільйона українців отримують державну допомогу як малозабезпечені. При цьому в третині таких сімей є хоча б один дорослий працездатного віку, який не працює, а для деяких сімей державна допомога – це єдине джерело доходів. І що довше триває період безробіття, то важче знайти роботу і реалізувати себе. В таких умовах легко втратити мотивацію до роботи і надію на краще життя, і соціальна підтримка держави це не виправляє», – йшлося в описі до проєкту.

Пілот діяв у Харківській, Львівській і Полтавській областях, а також в деяких громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей.

Українці могли отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на обладнання та матеріали для початку бізнесу. Сума такого мікрокредиту не могла перевищувати 40 прожиткових мінімумів (наприклад, на 2018 рік це було 70 тисяч гривень). Повертати державі потрібно було різницю між сумою допомоги та сплаченими за три роки податками і зборами.

У Мінсоцполітики заявили, що за час пілотного проєкту підприємцями стали 237 малозабезпечених безробітних і переселенців. Більше 90% з них ведуть свій бізнес і зараз.

Лазебна обіцяла запустити механізм допомоги вже в 2021 році

Міністр соціальної політики Марина Лазебна влітку минулого року двічі обіцяла, що в 2021-му буде введений механізм стимулювання малозабезпечених до відкриття бізнесу. «На початку червня був ухвалений закон, який допоможе малозабезпеченим безробітним, які мають здібності до підприємництва, розпочати власну справу і вийти зі стану бідності. В основу закону покладено результати пілотного проєкту «Рука допомоги». Він апробував ефективні механізми повернення на ринок праці і залучення до підприємництва вимушених переселенців і безробітних, які давно живуть за рахунок соціальної допомоги. Вперше в Україні малозабезпечені отримали від держави безвідсотковий кредит на придбання обладнання і матеріалів для започаткування власної справи. Ці люди створюють робочі місця, платять податки. І ми плануємо з 1 січня 2021 року цей механізм поширити на всю Україну», – говорила міністр.

За її словами, держава буде давати людям «вудку, а не рибу» і мотивувати їх до праці.

Щоб частина закону, яка і передбачає таку допомогу малозабезпеченим запрацювала, Кабмін повинен був ухвалити відповідну постанову. Наприкінці 2020 року в Мінсоцполітики повідомили «Слово і діло», що постанову «Про деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей» напрацьовано і в разі ухвалення вона набуде чинності з 1 січня 2021 року.

Однак в січні-лютому 2021 року її так і не затвердили, зате завершилося громадське обговорення аналогічного проєкту, але дата набуття чинності якого вже 1 червня.

21 квітня Кабмін затвердив порядок надання допомоги на отримання економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї. Але цей механізм запрацює з 1 січня 2022 року. Таким чином, терміни запуску перенесли на рік, і Лазебна провалила дві обіцянки.

Допомога малозабезпеченим на відкриття бізнесу: хто і на яких умовах зможе отримати

Отже, програма допомоги запрацює, хоча і з запізненням на рік. Фінансувати її будуть за рахунок бюджетної програми, яку передбачать для Мінсоцполітики в держбюджеті на 2022 рік.

Отримати допомогу зможе працездатна особа, яка не має роботи. Відповідно до закону, це громадянин працездатного віку з числа членів малозабезпеченої сім'ї, за станом здоров'я здатний до активної роботи і не працює, не проходить військову службу, не займається підприємницькою діяльністю, не навчається.

Розмір фінансової допомоги не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про виплату. Наприклад, в січні 2022 року ця буде максимум 97,5 тисяч гривень.

Щоб отримати допомогу на відкриття бізнесу, потрібно буде звернутися в центр зайнятості із:

  • заявою;

  • довідкою про відсутність судимостей;

  • бізнес-планом.

Потім спеціальна комісія ухвалює рішення надавати фінансову допомогу чи ні, і протягом п'яти днів після рішення інформує про нього людину. Допомога виділяється в безготівковій формі на банківський рахунок.

Після надання фінансової допомоги слід протягом 30 календарних днів зареєструватися як юридична або фізична особа-підприємець. Якщо без поважної причини цього не зробити, то право на отримання допомоги втрачається.

Фінансову допомогу потрібно буде повернути протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного терміну з дати її отримання, або достроково.

Сума допомоги зменшується на суму сплачених підприємцем за три роки податків, зборів та єдиного внеску. Якщо ці обов'язкові платежі за три роки перевищили суму державної допомоги, то повертати нічого не потрібно буде.

Крім того, підприємця звільняють від обов'язку повернути гроші, якщо він в перший рік отримання допомоги працевлаштував за направленням Центру зайнятості щонайменше двох безробітних працездатних осіб з числа членів малозабезпечених сімей.

Нагадаємо, як змінилися правила призначення субсидії, можна подивитися на нашій інфографіці.

Також «Слово і діло» розбиралося, яку допомогу можна отримати із безробіття.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО