Запаси газу в Європі знизилися до рекордного показника

Рівень заповнення підземних сховищ газу Європи в процентному обчисленні досяг мінімального за історію ведення бази Gas Infrastructure Europe.

Про це повідомляє «Інтерфакс».

Рівень запасів в ПСГ становить 35,82%, що нижче зафіксованого в 2018 році мінімуму – 35,95%. Поточний рівень запасів газу в європейських підземних сховищах відстає від середнього показника за останні п'ять років на 14,43 процентних пунктів.

Середній обсяг нетто-закачування в травні на третину відстає від середнього показника за останні п'ять років (256 млн куб. м/добу. проти 373 млн куб. м/добу.).

Зазначають, що при збереженні поточних темпів закачування до 20 жовтня (усередненої датою переходу європейських підземних сховищ від режиму закачування до відбору) рівень запасів природного газу зможе досягти 78%. Цей показник може виявитися ще нижче через вплив планових ремонтів на газопроводах «Ямал-Європа» (з 6 по 10 липня) і «Північний потік» (з 13 по 23 липня).

Нагадаємо, Україна у травні відновила закачування газу до ПСГ.

Станом на 28 травня обсяг газу у підземних сховищах України виріс менше, ніж на 2%. Так, з початку травня Україна закачала до підземних сховищ тільки близько 266 кубометрів газу - запаси виросли на 1,74%.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО