В Україні ціна на електроенергію повинна бути в два рази вище – Міненергетики

Урядові обмеження утримують тарифи на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн за кВт-год попри те, що ринкова ціна на продукт у два рази вища.

Про це розповів Юрій Бойко, заступник міністра енергетики на своїй сторінці в Facebook.

Він пояснив, що ціна на електроенергію для споживачів формується виходячи з вартості електроенергії на ринку, податків, тарифів на її передачу високовольтними мережами НЕК «Укренерго», тарифів на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу і тарифів на поставку.

Бойко зазначив, що станом на сьогодні ринком диктуються умови, за якими тарифи для населення повинні бути набагато вище, але при цьому ціна в різних регіонах відрізняється.

«Для побутових споживачів ця ціна має бути вже з 1 липня 2019-го значно вищою щодо поточної (1,68 грн/кВт-год) і диференційованою залежно від області. Так, на сьогодні ціна повинна становити від 2,60-2,96 грн/кВт-год по м.Києву та Дніпропетровській області, в 3,70-4 грн/кВт-год в Івано-Франківській та Луганській областях відповідно», - резюмував заступник міністра.

Також Бойко акцентував на тому, що дія урядової постанови стримує зростання тарифів і залишає їх на доступному рівні, зобов'язуючи Державні енергокомпанії продавати продукцію за регульованою ціною.

Раніше новий міністр енергетики заявив, що Міністерство енергетики до 1 липня цього року представить нову модель спеціальних зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення. У ній, серед іншого, врахують питання формування тарифів.

Кабінет міністрів на засіданні 28 квітня продовжив дію тарифів на електроенергію 1,68 грн за кВт/год ще на два місяці. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв, що ціни на електрику міняти не будуть.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО