У квітні міжнародні резерви України почали зростати

За підсумками квітня міжнародні резерви України зросли на 3,6% та становили 28 млрд доларів.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Зазначають, що зростання відбулося під впливом валютних надходжень та переоцінки фінансових інструментів. Так, від розміщення єврооблігацій (ОЗДП) у квітні бюджет отримав 1,25 млрд доларів, від продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) – 121,4 млн доларів. Загалом валютні надходження на користь уряду за підсумками місяця становили 1,37 млрд доларів.

Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті становив 556,1 млн доларів в еквіваленті. З них 391,5 млн доларів спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, 78 млн доларів – на обслуговування ОЗДП, решта – на виконання інших зобов’язань в іноземній валюті.

На обсяг резервів вплинула також переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Протягом квітня міжбанківський валютний ринок здебільшого перебував у збалансованому стані, проте на початку місяця попит на валюту дещо перевищував пропозицію.

«Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку», – зазначили в НБУ.

Нагадаємо, у квітні 2021 року в Україні споживчі ціни в порівнянні з березнем зросли на 0,7%. З початку 2021 року зростання цін склало 4,8%.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО