Хабар ексголові «Укравтодору»: бізнесмену обрали запобіжний захід

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді 15 млн грн застави з обов'язками власнику української фінансово-промислової групи Альтком Олександру Тісленку, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у дачі хабарів колишньому голові «Укравтодору» Славоміру Новаку.

Таке рішення 20 квітня ухвалив слідчий суддя ВАКС Тимур Хамзін, повідомляє журналіст «Слово і діло» з зали суду.

За словами прокурора САП Тараса Щербая, Тісленка підозрюють у дачі хабарів Новаку на загальну суму понад 575 тисяч доларів та 70 тисяч євро. Неправомірну вигоду ексголова «Укравтодору» нібито одержував через посередника – Яцека Палюха. Він пішов на співпрацю з польськими органами правопорядку і там розповів про ці події. Як стверджував прокурор, у Польщі створили підприємство, в якому на 50% володів Палюх, а сам статутний капітал нібито наповнювався групою Альтком. За словами вказаного Палюха, він одержав 70 тис. євро нібито за консультації, які не надавав.

Також посередник Новака нібито одержував хабарі й готівкою – 275 тис. дол. від Тісленка у Польщі. У 2019 році була передана й решта суми в 300 тис. дол. Як стверджував прокурор САП, ці гроші передали за те, аби Новак сприяв групі Альтком у виплаті коштів ремонт автодороги М-05 Київ-Одеса, яка з 2013 року не була повністю відновлена. На це гроші видавав Європейський банк реконструкції та розвитку. ЄБРР же просив Новака розірвати договір із Альткомом, але той цього не зробив і далі виплачував фірмі гроші.

Прокурор САП просив взяти Тісленка під варту із альтернативою майже 50 млн грн застави. Водночас адвокати заперечували проти задоволення клопотання. Вони вказували, що ці гроші передавалися як господарські правовідносини і мовляв це ніякі не хабарі. Окремо один із адвокатів Тісленка стверджував, що суми нібито одержаних хабарі не сходиться – у польських органів правопорядку менша сума в доларах аніж в підозрі. На засіданні були чинні народні депутати, які просили суд відпустили Тісленка на поруки. Йдеться про Сергія Буніна зі «Слуги народу» та Олександра Лукашова з Суто Мамояном від «Опозиційної платформи-За життя».

Нагадаємо, прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін у Twitter повідомив про затримання Новака у Польщі, а також ще двох - колишнього командувача JW GROM Даріуша З. і підприємця з Гданська Яцека П. Імовірно, йдеться про екскомандувача військової частини Сил спеціального призначення Польщі JW GROM Даріуша Завадку.

Пізніше в НАБУ повідомили, що Новака та інших затримали в межах спільного розслідування детективів, прокурорів САП та Центрального антикорупційного бюро Польщі. Після цього журналіст «Слово і діло» з'ясував, у чому саме підозрюють екскерівника Укравтодору.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО