Бійцям ЗСУ наказали не відповідати на провокації сепаратистів

Бійцям ЗСУ дали наказ не відповідати на провокації сепаратистів на Донбасі.

Про це заявив голова МЗС України Дмитро Кулеба на пресконференції у вівторок, 20 квітня.

«Українським військам наказано не реагувати на провокації (на Донбасі - ред.). На жаль, інша сторона робить все можливе, щоб їх провокувати», - сказав Кулеба.

Міністр додав, що ситуація на лінії розмежування продовжує залишатися напруженою - від початку року на Донбасі загинули 30 українських солдатів, із яких більшість були вбиті снайперами.

«Постріл снайпера - це навмисне вбивство», - підкреслив Кулеба, додавши, що це були «російські снайпери».

«Україна не планує жодного збройного наступу, ескалації або провокацій, щоб вирішити конфлікт на Донбасі. Ми прикладаємо всі наші зусилля в політичне і дипломатичне вирішення конфлікту», - зазначив Кулеба.

«Однією з перших знаків деескалації буде повторне зобов'язання російської сторони дотримуватися перемир'я. Спільна заява ТКГ про прихильність до перемир'я буде знаком того, що Росія як мінімум готова розмовляти, а не лише нарощувати свою військову силу біля кордонів. Це не буде повною деескалацією, але хоча б променем надії», - пояснив міністр.

При цьому тільки Москва займається ескалацією на Донбасі, говорить голова МЗС України.

«Москва має чути з кожного кута, що це не дві сторони - Україна та Росія - які несуть відповідальність за ескалацію. Це лише Москва масштабно нарощує військову силу, тільки Москва займається ескалацією», - сказав Кулеба, додавши, що ціна запобігання подальшої ескалації з боку РФ завжди буде меншою, ніж ціна її зупинки та пом'якшення її наслідків.

«Сподіваюся, наші друзі і партнери це розуміють», - підкреслив міністр.

Водночас ніякі переговори за спиною Франції, Німеччини, США не ведуться, запевнив голова МЗС.

«Ми не ведемо переговори поза існуючими форматами», - додав міністр і підсумував, що мирне рішення ґрунтується на мінських домовленостях і переговорах в форматі ТКГ і нормандської четвірки.

Раніше повідомлялося про те, що окупанти на Донбасі закидали мінами житлові будинки.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО