Естонія призупинила вакцинацію AstraZeneca громадян до 60 років

Вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca тимчасово призупинили в Естонії для громадян, молодших за 60 років через ризик виникнення тромбів.

Людям, які отримали першу дозу британсько-шведської вакцини, для отримання другого уколу рекомендовано проконсультуватися з лікарем, повідомляє інтернет-видання ERR.

Голова Наукової ради по боротьбі з коронавірусом при естонському уряді Ір'я Лутсар заявила, що підтверджений зв'язок між вакциною AstraZeneca та виникненням тромбів.

«Не всі експерти дотримуються однієї думки, але багато сказали, що між вакциною і синдромом, який сприяє виникненню тромбозу, є зв'язок», - зазначила вона.

За її словами, ввечері 5 квітня відбулася нарада наукової ради Комітету з імунопрофілактики, на якій було схвалене рішення не рекомендувати використовувати британсько-шведську вакцину для людей, молодших за 60 років доти, доки не з'явиться більше нових даних.

Міністр здоров'я і праці Естонії Танел Кийко рекомендував тим, хто отримав першу дозу вакцини AstraZeneca проконсультуватися із лікарем, перш ніж робити другий укол. За його словами, препарат можна буде застосувати, якщо лікар вважатиме її використання допустимим.

Низка країн Європи вже призупиняли використання препарату від AstraZeneca. У рідкісних випадках у щеплених людей утворилися тромби, деякі з вакцинованих у результаті померли.

Раніше Адміністрація президента США Джозефа Байдена призупинила виробництво вакцини проти коронавірусу AstraZeneca на заводі Emergent Biosolutions у Балтиморі.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО