Перший день локдауну: як у столиці зросла вартість таксі

5 квітня у столиці почав діяти жорсткий карантин з низкою обмежень. Тепер громадським транспортом (зокрема й метро) можна скористатися тільки за наявності спеціальної перепустки. Крім того, закриваються школи та дитячі садки. Столична влада рекомендувала керівникам установ і підприємств перевести співробітників на дистанційну роботу або, кому можливо, надати відпустки.

Однак не всі змогли змінити формат роботи на віддалений режим, тож вранці 5 квітня працівники некритичної інфраструктури почали викликати таксі, щоб дістатися роботи. Такий високий попит на послугу спровокував різкий стрибок ціни за одну поїздку.

Так, о 09:30 маршрут завдовжки три кілометри служба таксі Uber оцінювала у 125 грн, хоча традиційно вартість не перевищує 64 грн. Bolt оцінив поїздку у 67 грн, а Uklon - 64.

О 10.00 ми оновили додаток Uber і побачили, що ціна стабілізувалася до 63 грн.

Варто зазначити, що служби таксі формують свою ціну з урахуванням попиту та критичності погодних умов за вікном. Оскільки снігу чи дощу немає, то основним фактором такого ціноутворення став високий попит, тому що людям потрібно було якось доїхати на роботу.

Крім того, важливо розуміти, що за відсутності громадського транспорту на дороги Києва виїхало багато приватних автомобілів, що спровокувало високий трафік та ще більші ціни за таксі, аби покрити час перебування у заторах.

Нагадаємо, з 5 до 16 квітня метрополітен, наземний комунальний і приватний транспорт Києва працюватиме у режимі спецперевезень. Для проїзду пасажирам необхідно мати пропуск, посвідчення особи і маску.

Спецпропуск видаватимуть працівникам підприємств, які виконують критично важливі функції (медпрацівники, рятувальники, військовослужбовці, працівники держструктур, ЖКГ, соціальної сфери, транспорту, торгівлі).

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО