У М'янмі зростає ймовірність громадянської війни – ООН

У М'янмі, де в лютому стався інспірований військовими державний переворот, значно зросла небезпека початку громадянської війни.

Про це заявила спецпосланниця генерального секретаря ООН в М'янмі Крістін Шранер-Бургенер на засіданні Ради Безпеки ООН, повідомляє «Голос Америки».

За словами спецпосланниці, Головнокомандувач збройних сил країни генерал Мін Аун Хлаін сповнений рішучості утримати владу в країні, не зупиняючись перед методами. А це означає, що градус кровопролиття в країні буде тільки підвищуватися. Сили безпеки й без того розстрілюють мітинги бойовими патронами не розбираючи, хто перед ними - чоловік, жінка або дитина.

Мінімум три озброєні повстанські етнічні угруповання вже заявили про заходи у відповідь у тому випадку, якщо військові продовжать силою зброї придушувати спрямовані проти державного перевороту демонстрації.

Нагадаємо, в М'янмі в результаті зіткнень між учасниками акцій протесту і співробітниками силових відомств з 1 лютого загинули майже 460 осіб.

1 лютого в М'янмі військові захопили владу і заарештували президента. Представники армії пояснили це масштабними фальсифікаціями на минулих в листопаді 2020 року виборах.

Після цього в країні почалися протести, які тривають і до сьогоднішнього дня. В ході сутичок гинуть люди, також тривають арешти.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО