НБУ скоротив перелік системно важливих банків

Національний банк опублікував оновлений перелік системно важливих банків. Порівняно з минулим роком він скоротився з 14 до 13 установ.

Про це йдеться на сайті НБУ.

До переліку не потрапив Кредобанк.

Системно важливими банками у цьому році вважатимуться: А-Банк; Альфа-банк; ОТП банк; Ощадбанк; Південний; Приватбанк; ПУМБ; Райффайзен Банк Аваль; Таскомбанк; Укргазбанк; Укрексімбанк; Укрсиббанк; Універсал банк.

До них застосовуються підвищені вимоги. Наприклад, додатково до нормативного значення достатності основного капіталу для них передбачено буфер системної важливості (цей показник призупинено через пандемію COVID).

По-друге, ці банки зобов’язані розробляти плани відновлення діяльності згідно вимог Національного банку. Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи.

По-третє, системні банки мають виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не більше ніж 20% (для банків, що не є системно важливими його встановлено на рівні 25%).

Після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися посилених вимог протягом ще 12 місяців.

Станом на 1 березня 2021 року в Україні налічується 73 банки.

Нагадаємо, у лютому СБУ оголосила підозру колишньому голові правління банку «Аркада» Костянтину Паливоді за розтрату 22,7 млн гривень вкладників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО