Стало відомо, на які автомобілі доведеться сплатити «податок на розкіш»

Громадян України у 2021 році чекає сплата так званого «податку на розкіш» - мається на увазі податок на дорогі автомобілі. І вже є список автомобілів, за володіння якими доведеться заплатити державі грошей.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Податковий кодекс пред'являє дві вимоги, згідно з якими потрібно платити податок:

  • Вартість авто дорівнює або перевищує 375 мінімальних зарплат (2,2 млн грн);
  • Автомобіль не старше п'яти років.

За одну одиницю автотранспорту, що підпадає під вимоги, треба сплатити 25 тисяч гривень протягом 60 днів, в іншому випадку сума податку буде рости. При цьому в перші 90 днів можна відбутися штрафом в 10%, після цього періоду - штраф 20% від суми податку, плюс автомобіль можуть заарештувати.

Автомобілем можна буде користуватися, але не можна буде продати його або подарувати. До того ж податкова може заарештувати автомобіль, продати його, з цієї суми утримати податок, а решту повернути власнику.

Нагадаємо, що 16 лютого Рада схвалила за основу новий законопроєкт №4643-д про розмитнення «евроблях». Йдеться про автомобілі, які ввезені фізичними особами на митну територію України в період до 31 грудня 2020 року і знаходяться в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Таким чином він охоплює всі ввезені до початку 2021 року «евробляхі».

При цьому новий законопроєкт про спрощення розмитнення імпортованих в Україну автомобілів на європейських номерах (так званих «евроблях») буде актуальний тільки для власників легкових автомобілів.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО