Кравчук підтвердив небезпеку екологічної катастрофи для ОРДЛО

Тимчасово окуповані Росією території Донбасу дійсно зараз знаходяться на межі екологічної катастрофи - в першу чергу через можливість радіоактивного зараження територій.

Про це розповів голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук під час виступу в Раді безпеки ООН

Кравчук нагадав, що Україна за часів СРСР стала місцем проведення ядерного випробування. У 1979 році на території шахти «Юнком», яка зараз знаходиться на окупованій території, радянський уряд експериментував з підземними ядерними вибухами.

«Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапляла на поверхню і в ґрунтові води. Майже три роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод, і радіація вже проникає до горизонтів питної води», - зазначив Кравчук.

При цьому через російську агресію МАГАТЕ з 2014 року не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де є небезпека радіоактивних витоків.

«Україна робить конкретні зусилля, але дотепер ми не отримали відповіді російської сторони на наш відповідний запит, що викликає у нас глибоке занепокоєння», - підсумував Кравчук.

Раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков також заявляв, що окуповані Росією території Донбасу на цей момент знаходяться на межі екологічної катастрофи через низку причин.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО