Переворот у М’янмі: Білий дім запровадив санкції проти заколотників

У середу, 10 лютого, президент Сполучених Штатів Джозеф Байден підписав указ про негайне запровадження санкцій проти очільників військової влади М’янми, які влаштували переворот на початку минулого тижня.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

Зазначається, що санкції запроваджуються проти військових керівників, членів їхніх сімей, а також їхніх бізнес-парнерів.

«Уряд США вживає заходів, щоб запобігти неправомірному доступу військових генералів до одного мільярда доларів урядових фондів Бірми (М’янми — ред), які знаходяться в Сполучених Штатах», - заявив Байден.

Він підкреслив, що США вводять «жорсткий контроль» над експортом, заморожують американські активи, з яких керівництво М’янми отримує прибутку.

Водночас, США збережуть підтримку у сфері охорони здоров’я і неурядового сектора цієї країни.

Байден також закликав військову хунту звільнити затриманих демонстрантів і цивільних лідерів, а також припинити розправи над протестувальниками.

«Військові повинні відмовитися від захоплення влади і продемонструвати повагу до волі народу, яка була висловлена під час виборів 8 листопада», — наголосив американський лідер.

Нагадаємо, 1 лютого військові захопили владу у М’янмі та затримали президента країни, а також лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі. Заколотники оголосили в країні надзвичайний стан та пообіцяли влаштувати нові парламентські вибори через рік.

Пізніше стало відомо, що військові, які здійснили переворот у М'янмі, заблокували доступ до Facebook та інших месенджерів. Жителі використовували платформу, щоб висловити протест і організувати акції громадянської непокори.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО