У М’янмі лікарі готують страйк через протест проти дій військових

Після військового перевороту в М'янмі множаться заклики до мирного вираження незгоди з діями військових.

Як пише RFI, у групі під назвою «Рух громадянської непокори» до ранку 3 лютого складалися 150 тисяч осіб. Ініціаторами створення руху стали співробітники державних медичних установ.

Вони оголосили про те, що почнуть страйк на знак протесту проти дій військових, що захопили владу. Персонал близько 40 лікарень в найбільших містах М'янми заявив про намір підтримати страйк. Також в соцмережах ініціативу підтримують студенти та молоді жителі М'янми.

Організатори акції сподіваються, що незабаром до них приєднаються представники інших професійних сфер.

Повідомляється, що жителі М'янми також мають намір щодня о 20 годині вечора визирати у вікна або виходити на балкони та стукати по металевих каструлях і ковшам.

Такий ритуал зазвичай проводиться бірманцями для вигнання демонів, однак у цей раз він став способом висловити незгоду з присутністю військових у влади.

Вчора глави МЗС країн G7 і верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки засудили державний переворот в М'янмі.

Нагадаємо, 1 лютого військові захопили владу у М’янмі та затримали президента, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі. Заколотники оголосили в країні надзвичайний стан та пообіцяли влаштувати нові парламентські вибори через рік.

Через переворот у М'янмі українців попросили тимчасово не відвідувати цю країну. Тим, хто вже перебуває в ній, рекомендується зв'язатися з українським посольством в Таїланді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО