Ексменеджер Burisma знову спробував оскаржити підозру від НАБУ

Вищий антикорупційний суд не скасував підозру колишньому менеджеру групи компаній Burisma Group Андрію Кічі, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до надання $5 млн хабаря їхнім керівникам.

Таке рішення 25 січня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат Кічі подав до суду скаргу на повідомлену підозру, оскільки, на його думку, вона незаконна та необґрунтована. Він вказував, що підставами для скасування підозри є відсутність процесуального рішення прокурора про доручення вручити повідомлення про підозру; порушення субординації в групі прокурорів; підписання підозри в умовах реального конфлікту інтересів, а також відсутність доказів обґрунтованості підозри.

Проте, вивчивши скаргу, суддя відмовила в її задоволенні. Вона вказала, що Холодницький на момент вручення підозри діяв ніяк процесуальний керівник у справі, а як уповноважений суб'єкт на вручення підозри адвокату, тобто як заступник генерального прокурора. Також суддя відкинула твердження про конфлікт інтересів та недостатності доказів для підозри.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його викликали на допит, а через неявку оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів за те, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Спочатку ВАКС взяв під варту колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічу з альтернативою 40 млн грн застави, які за нього внесли. Також суд заарештував першого заступника начальника київської податкової Миколу Ільяшенка із заставою в 84 млн грн. Крім того, ВАКС відправив до СІЗО Мазурову, встановивши їй альтернативою аж 120 млн грн застави. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО