Зеленський відкликав законопроєкт про звільнення суддів КСУ, незважаючи на обіцянку не робити цього

Президент Володимир Зеленський не виконав обіцянку не відкликати з парламенту свій законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства».

Обіцянку президент дав 2 листопада, повідомляє «Слово і діло».

Нагадаємо, що законопроєкт Зеленський зареєстрував після того, як Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про відповідальність за неправдиву інформацію в електронній декларації, а також визнав неконституційними більшість повноважень НАЗК.

Президент запропонував визнати рішення КСУ таким, яке не створює правових наслідків і прийняте в умовах реального конфлікту інтересів, повернути скасовані норми в закон і КК. Крім того, ініціатива передбачала припинення повноважень складу КСУ з дня набрання законом чинності.

«Я повертати назад не буду – я не буду відкликати законопроєкт. Якби я знав, що я не маю рації, і звичайні люди мені сказали: «Пане президенте, ви не праві», я б відразу відкликав. Але я впевнений, що роблю правильно. Я знаю, що це важко. Але я вірю, що розумні депутати підтримають мене», – заявив Зеленський в листопаді в ефірі програми «Свобода слова».

Законопроєкт Зеленського багато критикували. Глава КСУ Олександр Тупицький заявив, що в ньому є ознаки «конституційного перевороту». У Раді Європи зауважили, що припинення повноважень суддів є грубим порушенням Конституції і основного принципу поділу влади.

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк в коментарі «Слово і діло» говорив, що пропозиція Зеленського суперечить Конституції і не можна виключати, що знайдуться охочі розпочати процедуру імпічменту президента. Головне науково-експертне управління парламенту також не погодилося із запропонованим способом вирішення проблеми.

Про законопроєкт Зеленського на деякий час забули, Верховна рада повернула скасоване КСУ покарання, а реформа самого Конституційного суду зараз опрацьовується.

Сьогодні, 27 січня, Зеленський відкликав законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» з парламенту. Незважаючи на те, що проєкт багато і часто справедливо критикували, президент пообіцяв не відкликати його, але обіцянку провалив.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО