Транш «під ялинку»: яких результатів очікувати від роботи місії МВФ

Борис Кушнірукекономічний експерт

Місія МВФ розпочала свою роботу в Україні для перегляду угоди співпраці за програмою stand-by. Через COVID-19 вона працюватиме у форматі онлайн-зв'язку. Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко. У коментарі «Слово і діло» економіст Борис Кушнірук пояснив, що робота місії триватиме і в наступному році, але це не гарантує, що ухвалюватимуться конкретні рішення щодо програми фінансування.

«Це буде своєрідний формат – онлайн-режим, я не знаю, наскільки такий формат дозволить ухвалювати рішення, в будь-якому разі, жодних коштів до кінця року Україна не отримає і через те, що розпочалися різдвяні свята, й через те, що деякі рішення прийматимуть у наступному році. Річ у тім, що вони, в принципі, ніколи не кажуть «ні». В такому разі вони говорять, що треба продовжувати роботу й скільки це триватиме – ніхто не знає. В будь-якому разі, вимоги, закладені в меморандумі, ніхто не скасовував», ‒ сказав Кушнірук.

Кушнірук пояснив, що програма співпраці може переглядатися відповідно й до часових рамок і до результатів роботи місії.

«Насправді питання будуть найбільше стосуватись бюджету й ситуації довкола антикорупційних органів», ‒ пояснив економіст.

На думку експерта, початок роботи місії МВФ в Україні був відтермінований із політичних причин: через ситуацію довкола НАБУ, антикорупційних органів, зміни керівництва НБУ.

«Все це суттєво обмежило прийняття рішень й, більш того, ці питання не можна назвати розв'язаними повністю станом на зараз. Й це може ускладнити вердикт. Тобто те, що місія розпочала свою роботу – це ще не означає, що буде ухвалене якесь рішення», ‒ пояснив він.

Раніше в Нацбанку перерахували відмінності коронакризи від попередніх криз.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО