Смерть Кернеса: як зміниться політичний розклад у Харкові

Віктор Таранполітичний експерт

Міський голова Харкова Геннадій Кернес, який лікувався у берлінській клініці «Шаріте», помер вночі 17 грудня. Політолог Віктор Таран у коментарі «Слово і діло» зазначив, що після смерті Кернеса розпочнеться перерозподіл впливу в економічній сфері міста.

«Зараз відбуватиметься процес перерозподілу «спадщини» Кернеса у всіх сферах: і в політичній, і в економічній. Я прогнозую, що саме у політичній досягти консенсусу буде легше. Всі розуміють, якщо зараз призначити перевибори, то це може призвести до непередбачуваних наслідків – приходу до влади ОПЗЖ й тоді взагалі баланс влади порушиться», ‒ сказав Таран.

Політолог додав, що проросійські настрої у Харкові після смерті Геннадія Кернеса можуть вийти з-під контрою.

«Політично ситуація не зміниться, а економічно – ті гравці, яким цікавий Харків, розпочнуть перерозподіл сфер впливу, але це не буде в дуже жорстких формах», ‒ упевнений політолог. Кернес частково «абсорбував» у себе проросійські настрої і, як не дивно, він був одним із гарантів, що «русскій мір» в Харкові не стався», ‒ сказав Таран.

Нагадаємо, у вересні в Харківській міськраді офіційно підтвердили, що Геннадій Кернес захворів на коронавірус. Його доправили у німецьку клініку «Шаріте», де лікувався від наслідків COVID-19.

Перша сесія нового складу міської ради Харкова відбулася без Кернеса, але, як повідомили у територіальній виборчій комісії, він все одно заступив на посаду мера.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО