Помер мер Харкова Кернес: чи будуть дострокові вибори міського голови

Читать на русском
Законодавство передбачає, що в разі дострокового припинення повноважень міського голови парламент має укластися в термін, щоби призначити нові вибори.
Слово і діло

ЗМІ повідомили про смерть мера Харкова Геннадія Кернеса. У таких випадках законодавство передбачає призначення дострокових виборів міського голови, але через те, що Кернес набув повноваження мера в порушення процедури, чи не стане це приводом для зриву виборчого процесу? Про це «Слово і діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Юрист пояснив, що ст. 79 закону «Про місцеве самоврядування» (ст.79) передбачає, що повноваження міського голови припиняються достроково, зокрема, у випадку смерті.

Чому Кернес легітимний, але нелегальний мер Харкова – юристНавіть якщо Геннадій Адольфович переміг на виборах учетверте, він все одно мав би виголосити присягу міського голови.

«З моменту дострокового припинення повноважень міського голови Верховна рада протягом 90 днів повинна призначити дострокові вибори. І далі розпочинається виборчий процес. Це відповідно до Виборчого кодексу», – сказав Олександр Москалюк.

Проблема полягає в тому, що в законодавстві не передбачено альтернативного способу призначення дострокових виборів на випадок, якщо Рада цього не зробить протягом 90 днів.

«В українській дійсності таке буває. Тому бажано було би, щоб в законодавстві були прописані якісь альтернативні варіанти, наприклад, умовно кажучи, щоб Центральна виборча комісія мала змогу ухвалювати таке рішення про дострокові вибори», – відзначив юрист.

Виходячи з того, що Кернес учетверте став мером, але набув повноваження у порушення процедури, цим можуть скористатися для зриву призначення нових виборів.

«Для цього треба визнати незаконними дії територіальної виборчої комісії, (яка без особистої участі Кернеса визнала, що він набув повноважень – ред.). Треба звертатися до суду, але це нічого не міняє. Все рівно мають бути призначені вибори», – додав Москалюк.

Щоправда, це дасть змогу затягти час, поки не спливе термін у 90 днів. На думку юриста, спосіб можливий, хоча й не додає репутаційних балів тим, хто спробує використати такий варіант дій.

«У нас є досвід по Києву, коли Попов був головою Київської адміністрації, не будучи мером, але по суті виконував його обов’язки. І це була доволі специфічна ситуація. В ситуації з Харковом мають бути дострокові вибори», – переконаний юрист.

Нагадаємо, тиждень тому стан мера Харкова Кернеса різко погіршився.

Раніше «Слово і діло» писало, що перша сесія нового складу міської ради Харкова відбулась без новообраного голови Геннадія Кернеса, але, як повідомили у територіальній виборчій комісії, він все одно заступив на посаду мера.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: